TRAINING

May 2018

Cone beam CT in de endodontie: diagnose, behandelingsplanning en follow-up

 

Radiografische beeldvorming is essentieel in de diagnose, behandelingsplanning en follow-up in de endodontie. De eerstelijns methode in tandheelkundige beeldvorming blijft de conventionele intraorale radiografie met hoge resolutie, wat ook kostenefficient is. Het is echter duidelijk dat er veel specifieke situaties zijn waarbij 3D-beelden geproduceerd door CBCT de diagnose vergemakkelijken en de behandeling beinvloeden. Tijdens de cursus zullen er verschillende casussen worden getoond om de talrijke toepassingen van CBCT in de endodontie te bespreken.

Two days inter-university programme on the use of cone beam CT for dentomaxillofacial diagnostics

 

This course may serve as initial step in the FANC certification for the use of dental CBCT. It can also be followed as an individual continuing education activity

17/05/2018

accreditering DG 3 en 4

aangevraagd FANC

31/05/2018

01/06/2018

accreditering DG 3

aangevraagd FANC

June 2018

Workshop cone beam CT in de praktijk: basis

 

De cone beam CT is momenteel aan een snelle opmars bezig en heeft indicaties in elk gebied van de tandheelkunde. Deze cursus gaat dieper in op het gebruik van de cone beam CT in de tandheelkunde. Naast demonstraties worden de deelnemers geoefend in het praktisch gebruik, de indicatiestelling en de interpretatie van beeldmateriaal.

29/06/2018

accreditering DG 3

aangevraagd FANC

July 2018

Workshop cone beam CT in de praktijk: diagnostiek

 

Deel 2 van de praktijk voor het bekomen van het FANC attest, deze workshop kan ook apart worden gevolgd.

 

Röntgendiagnostiek vormt een van de belangrijkste diagnostische hulpmiddelen in de tandartspraktijk. Tot op heden wordt vooral gebruik gemaakt van 2dimensionele afbeeldingen van ruimtelijke structuren. Deze hebben echter een aantal tekortkomingen die kunnen vermeden worden met 3-dimensionele beeldvorming. De cone beam CT is momenteel aan een snelle opmars bezig en heeft indicaties in elk gebied van de tandheelkunde. Deze cursus is bedoeld om aandacht te besteden aan het grondig bekijken van de röntgenbeelden en tal van diagnostische gevallen te bespreken. Er wordt ook stilgestaan bij de indicatiestelling en de rechtvaardiging in functie van de stralingsdosis. Om de juiste interpretatie te maken van 3-D beelden via cone beam CT, worden tal van voorbeelden en oefeningen in anatomie en diagnostiek gepresenteerd.

 

De cursus is bedoeld voor tandartsen die met 3-D röntgenbeelden geconfronteerd worden en deze moeten lezen/interpreteren. Tandartsen worden ook aangeleerd de juiste beslissing te nemen (rechtvaardiging in functie van stralingshygiëne)

02/07/2018

accreditering DG 3

aangevraagd FANC

September 2018

Workshop cone beam CT in de praktijk: presentatie van eigen casus

 

In deze workshop verwachten we van elke deelnemer een powerpoint presentatie die de noodzakelijke elementen bevat voor de diagnostiek van een patiënt. Deze presentatie bestaat uit 20 tot 30 slides waarbij:

 

  1. Klinische inlichtingen en klacht van de patient worden omschreven
  2. Klinisch en intraoraal onderzoek worden uitgelegd
  3. Diagnostisch materiaal om de diagnostiek aan te vatten en uitkomst van de diagnostische testen (intraorale en panobeelden ea opnames) worden getoond
  4. Verantwoording waarom daarnaast ook een CBCT nodig is
  5. Keuze van de CBCT: toestelspecificaties & opnamespecificaties (kV, mA, s, resolutie en field of view) + verantwoording + idee van dosis voor deze opname?
  6. Bespreking van de CBCT: anatomisch & diagnostisch, met differentiële diagnose

07/09/2018

accreditering DG 3

aangevraagd FANC

CONTACT US

 

Kapucijnenvoer 33

3000 Leuven, Belgium

 

info@omfsimpath.be

 

RESEARCH COORDINATOR

Prof. dr. Reinhilde Jacobs

reinhilde.jacobs@uzleuven.be

 

RESEARCH ADMINISTRATION

Gabriela Casteels

gabriela.casteels@kuleuven.be

 

© 2017 OMFS-IMPATH